Do góry

Desery Przepis na:

Soczyste ciasto czekoladowe - Brownie

Soczyste ciasto czekoladowe - Brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 181

Dodano:

Odsłon: 265

Pyszne i intensywnie czekoladowe ciasto. Świetne komponuje się z gałką lodów waniliowych :)

Składniki

  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 25 dag gorzkiej czekolady (60 % kakao)
  • 15 dag masła
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy razem z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok i dodajemy pokruszoną czekoladę. Na chwilę zostawiamy a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.

    Piekarnik nagrzewamy na 160 st. C ustawienie góra dół.

    Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i bardzo puszystą masę.

    Mąkę i kakao przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do masy i lekko mieszamy łyżką.

    Wlewamy ciepłą czekoladę i również delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem (ok 35/25 cm) do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, ma być suchy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń