Do góry

Dania główne Przepis na:

soczysty kurczak w sosie jogurtowym i cytrynowe jagły

soczysty kurczak w sosie jogurtowym i cytrynowe jagły

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 1008

Cyc kurzęcy w marynacie z ziołami i czosnkowym jogurcie naturalnym. Zapiekany. Z cytryną. Do tego kasza jaglana z natką i cytryną. I surówka.

Składniki

  • PIERŚ Z KURCZAKA
  • KASZA JAGLANA
  • SURÓWKA
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PIERŚ Z KURCZAKA

    3 podwójne filety z piersi kurczaka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    kostka rosołowa
    200 ml jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku /moje były duże/
    cytryna
    pieprz
    tymianek
    łyżka bułki tartej

    KASZA JAGLANA

    300 g kaszy jaglanej
    3 łyżki startego parmezanu
    łyżka oliwy
    garść drobno posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sok i skórka z cytryny
    pieprz
    sól

    SURÓWKA

    3 pomidory
    2 ogórki szklarniowe
    4 łodygi selera naciowego
    2 cebule
    2 papryki /zielona i czerwona/
    natka pietruszki
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka octu jabłkowego
    sól
    pieprz

  2. WIECZOREM

    Kaszę jaglaną opłukuję kilka razy. Zalewam około 750 ml wody i gotuję na sypko z solą. Przelewam zimną wodą i odkładam do lodówki.

    Piersi czyszczę i dzielę na pojedyncze filety. Kostkę rosołową rozrabiam z oliwą. Nacieram dokładnie piersi. Odkłądam na chwilę.
    Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszam. Dodaję do marynującego się kurczaka. Mieszam bardzo dokładnie, żeby całe mięso się pokryło. Przekładam do miski, owijam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.

  3. PRZYGOTOWANIE

    Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. Piersi wyjmuję z lodówki. Układam obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posypuję tymiankiem i bułką tartą. Układam na wierzchu plastry cytryny.
    Piekę 40-45 minut.

    Na patelni rozgrzewam oliwę z czosnkiem. Wrzucam kaszę jaglaną. Podgrzewam. Dodaję skórkę i sok z cytryny zmieszane z parmezanem. Solę i pieprzę do smaku. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę.

    Warzywa na surówkę myję, czyszczę i kroję w kostkę. Jogurt mieszam z przyprawami, oliwą i octem. Mieszam wszystko z warzywami, żeby dokładnie się pokryły. Odstawiam.

    Filety wyjmuję. Nakładam z porcją kaszy i surówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 września 2014 Robię bardzo podobnie, kurczak w jogurcie jest idealny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń