Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sojowe pulpety w sezamie"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 164
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 35
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 164
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 35
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Składniki
Soję zalej ok. 1 litrem wody. Odstaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień sałaty opłucz, osusz. Liście porwij. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Papryki umyj, oczyść z pestek. Strąki pokrój w paseczki. Przełóż do miski. Dodaj rozdrobnione liście sałat oraz połowę listków bazylii. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok.
Utrzyj go z solą i pieprzem. Dolej 6–8 łyżek oliwy. Ubij trzepaczką na gęsty sos (ew. możesz przyprawić go odrobiną miodu). Resztę bazylii posiekaj, połowę wymieszaj z jogurtem. Przypraw go solą i pieprzem.
Soję osącz, wodę z moczenia ziaren zachowaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Soję przełóż do malaksera. Dodaj czosnek, cebulę i resztę bazylii. Miksuj porcjami, dolewając ok. 1 i 1/3 szkl. wody z moczenia soi. Do masy sojowej dodaj jajko, mąkę, tartą bułkę i posiekane dymki.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj owalne pulpeciki. Obtocz je w sezamie. Usmaż na pozostałej oliwie. Gotowe polej sosem jogurtowym. Sałatkę skrop winegretem. Podawaj ją jako dodatek do sojowych pulpecików.Źródło: Naj