Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet melonowo – malinowy

Sorbet melonowo – malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 72

Przepis na pyszny sorbet.

Składniki

  • Składniki na sorbet malinowy:
  • 500g malin
  • 4 łyżki cukru żelującego
  • 1 płatek żelatyny
  • sok z ½ cytryny
  • Składniki na sorbet z miąższu mango:
  • 600g miąższu melona
  • 4 łyżki cukru żelującego
  • 1płatek żelatyny
  • sok ½ cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie sorbetu malinowego :
    Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny.
    Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli nie to do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

  2. Wykonanie sorbetu z melona:
    Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak nie posiadamy foremek, możemy schłodzić w pojemnikach i podawać w pucharkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń