Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos angielski cumberland

Sos angielski cumberland

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6685

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Sos angielski cumberland"

Składniki

  • Zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • zagotuj ją z 100 ml wody. Po odcedzeniu zagotuj z 100 ml wina porto. Wystudź
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz 2 szalotki, drobno je posiekaj, sparz i odsącz. Wymieszaj 200 g galaretki porzeczkowej z szalotką, porto i sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Dopraw 1 łyżką octu winnego, szczyptą pieprzu, soli i imbirem (ewentualnie łyżeczką musztardy).

  2. Majonezowy inaczej

  3. Zagotuj 50 g żurawin z 3 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru. Gotuj, aż woda odparuje. Wystudzone żurawiny wymieszaj z dobrej jakości majonezem, np. Majonezem Kieleckim (o gładkiej, kremowej konsystencji, wytwarzany wg tradycyjnej receptury, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów). Sos dopraw solą i pieprzem.

  4. Śliwkowy „na dziko”

  5. Zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami octu winnego. Dodaj 150 g powideł śliwkowych, 100 g przecieru pomidorowego, liść laurowy oraz zmiażdżone w moździerzu po 3 ziarna jałowca i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut, mieszając. Sos przetrzyj przez sito i wystudź.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń