Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sos angielski cumberland"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 315
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 509
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 315
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 509
Składniki
Obierz 2 szalotki, drobno je posiekaj, sparz i odsącz. Wymieszaj 200 g galaretki porzeczkowej z szalotką, porto i sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Dopraw 1 łyżką octu winnego, szczyptą pieprzu, soli i imbirem (ewentualnie łyżeczką musztardy).
Majonezowy inaczej
Zagotuj 50 g żurawin z 3 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru. Gotuj, aż woda odparuje. Wystudzone żurawiny wymieszaj z dobrej jakości majonezem, np. Majonezem Kieleckim (o gładkiej, kremowej konsystencji, wytwarzany wg tradycyjnej receptury, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów). Sos dopraw solą i pieprzem.
Śliwkowy „na dziko”
Zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami octu winnego. Dodaj 150 g powideł śliwkowych, 100 g przecieru pomidorowego, liść laurowy oraz zmiażdżone w moździerzu po 3 ziarna jałowca i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut, mieszając. Sos przetrzyj przez sito i wystudź.Źródło: Życie na gorąco