Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos grzybowy do kopytek i innych pysznych dań

Sos grzybowy do kopytek i innych pysznych dań

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 3305

Dodano:

Odsłon: 2421

Bardzo smaczny sos, który przygotowałam na wieczerzę wigilijną, do kopytek. Równie dobrze smakuje z innymi kluskami, z ziemniakami, z makaronem. Nadaje się do pasztetu, pieczeni - jednym słowem - idealny świąteczny sos.

Składniki

  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3-4 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki mąki (używam orkiszowej, ale może być pszenna lub bezglutenowa)
  • 1 litr esencjonalnego wywaru z suszonych grzybów
  • opcjonalnie – trochę ugotowanych suszonych grzybków, pokrojonych drobno (można pominąć, ale ładnie wygląda sos z drobinami grzyb
  • sól i pieprz do smaku, czasem bywa potrzebna również odrobina cukru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmaż na złoto cebulkę. Dodaj mąkę i mieszając podsmaż ją trochę – tak, by straciła surowy posmak. Do zasmażki dodawaj po trochu zimny wywar grzybowy, mieszając intensywnie – aby nie zrobiły się grudki. Po wlaniu całego wywaru zagotuj sos i utrzymuj w stanie lekkiego wrzenia przez 2-3 minuty. Dodaj do smaku sól, pieprz i ewentualnie odrobinę cukru. Na koniec dodaj posiekane grzybki. Podgrzej porządnie przed podaniem (bo sos możesz przygotować już dzień wcześniej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 01 lutego Polecam dodanie natki pietruszki. Zdecydowanie podkreśla smak grzybów.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń