Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1349

Dodano:

Odsłon: 219

Słodki jak miodek domowy sos karmelowy. Wystarczą trzy składniki: słodka śmietanka, ciemny cukier muscovado oraz szczypta soli by cieszyć się jego słodkim, karmelowym i lekko miodowym smakiem. Ten sos jest idealnym dodatkiem do lodów, kawy oraz innych deserów.

Składniki

  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • szklanka cukru muscovado
  • szczypta soli morskiej
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Gdy masa się zagotuje wyłączamy ogień. Sos przelewamy do słoiczków. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

    Porada: Po schłodzeniu sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji dlatego również nadaje się np. jako smarowidło do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 marca Sos pyszny ale miś mnie rozbroił :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca To musi być pyszna rzecz, bo misiek taki zadowolony :D
Trzeba kiedyś wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń