Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo warzywny na zimę

Sos pomidorowo warzywny na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 6374

Pyszny sos warzywny na zimę. Głównym składnikiem są pomidory a oprócz nich marchew, korzeń pietruszki, seler, papryka, cebula i czosnek. Sos doskonale pasuje na szybki obiad: makaron lub podsmażone mięso czy kiełbasa zalane sosem i danie gotowe:)

Składniki

  • pomidory 2,5 kg
  • papryka 5 szt
  • marchew 1 kg
  • pietruszka /korzeń/ 1 kg
  • seler 0,5 kg
  • cebula 0,5 kg
  • czosnek 1 główka mała
  • oliwa 0,75 szklanki
  • mielona ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki usuwając twarde kawałki od strony ogonka.
    W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, dodajemy o,5 łyżeczki cukru i gotujemy do czasu aż się rozgotują tzn. ok. 15 min. Miksujemy blenderem.
    W drugim rondlu rozgrzewamy resztę oliwy. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy staną się szkliste dodajemy obrane i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i dusimy ok. 10 min.Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę /ja użyłam żółtą - bo była w promocji:) ale może być kolorowa/, delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dusimy do miękkości. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i mieloną ostrą papryką. Razem dusimy jeszcze 10-15 min. /Gotowy sos możemy zmiksować blenderem ale ja wolę jak widać kawałki warzyw/ Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 min - w zależności od wielkości słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń