Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos "gorący majonez"

Sos gorący majonez

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 1000

Super sosik do ryżu i mięska gotowanego, duszonego.

Składniki

  • masła, ok.1-2 łyżek
  • mąka, ok.1-2 łyżek
  • zimny rosół lub bulion drobiowy, ok 1 litra
  • żółtka, 2 sztuki
  • cytryna, 1/2
  • sól, pieprz do smaku (bulion zawiera wszystko)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z masła i mąki robimy zasmażkę i stopniowo dolewamy zimny rosołek ( tak jak się robi sos beszamelowy) gęstość sosu zależy od Was. Natępnie zdejmujemy z ognia i do gorącego dodajemy surowe żółtka cały czas mieszając ( nie gotujemy), na koniec dodajemy sok z cytryny w w razie potrzeby przyprawiamy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mjotka 13 lutego 2010 Dziękuję. Moja rodzinka też go bardzo lubi zazwyczaj po świętach jak gotuję coś lekkiego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajunia5 12 lutego 2010 ja tez takie robie dosc czesto z tym ze dodaje jeszcze do tego zielona pietruszke. Pyyyyychaaaaa!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń