Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko-kwaśny pasteryzowany

Sos słodko-kwaśny pasteryzowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1502

Dodano:

Odsłon: 1035

Sos pełen składników a więc i pełen różnorakich smaków. Doskonały do zapiekanek, makaronów, wędlin - prawie do wszystkiego.

Składniki

  • pomidory 3 kg
  • cebula 1 kg
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • ananas z puszki 1 puszka
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • czosnek 6 ząbków
  • oliwa 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
  • musztarda 2 łyżki
  • słodka papryka mielona 2 łyżki
  • curry 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżeczka
  • cukier 2 szklanki
  • ocet 10% 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory nacinamy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż się rozpadną. Jeśli nie lubimy pestek możemy pomidory przetrzeć przez sito.
    Papryki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do pomidorów. Gotujemy ok. 20 min.
    Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ananasy, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, mieloną paprykę, curry, pieprz mielony, cukier, ocet i gotujemy ok. 15 min.
    Na koniec sos zaprawiamy mąką ziemniaczaną.
    Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń