Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos tatarski domowej roboty

Sos tatarski domowej roboty

Autor: kaskasz83

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 368

Dodano: 20.12.2011

Odsłon: 17093

banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - i do tego ten smak..... U mnie gości na każde święta ;)

Składniki

  • żółtko, 1 szt.
  • musztarda np. sarepska, 3 łyżki
  • ocet - ja daje spirytusowy, 1 łyżka
  • olej np. rzepakowy, 1 szklanka
  • grzybki marynowane, 1 słoik
  • ogórki kiszone, ja daje 1 litrowy wek
  • sól, pieprz, cukier, do smaku
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki odcedzić z zalewy i razem z ogórkami przekręcić przez maszynkę. Ja daję jeden słoik ok 400 ml. grzybków swojej roboty ale jak nie macie wystarczy dać duży słoik marynowanych pieczarek - też fajnie smakuje

  2. Żółtko, musztardę ( ja daję jaką akurat mam ale jak wolicie delikatniejszy smak sosu to dajcie łagodną no i oczywiście bez dodatków!) i ocet - ubić

  3. Grzybki odcedzić z zalewy i razem z ogórkami przekręcić przez maszynkę. Ja daję jeden słoik ok 400 ml. grzybków swojej roboty ale jak nie macie wystarczy dać duży słoik marynowanych pieczarek - też fajnie smakuje

  4. Żółtko, musztardę ( ja daję jaką akurat mam ale jak wolicie delikatniejszy smak sosu to dajcie łagodną no i oczywiście bez dodatków!) i ocet - ubić

  5. Powoli ubijając dodać cienkim strumieniem olej - chwilkę poubijać na małych obrotach - i mamy majonez

  6. Do "majonezu" dodać grzybki i ogórki uważając żeby nie wlewać do majonezu zbyt dużo "zalewy" bo wtedy sos będzie rzadszy - wymieszać

  7. Dosmaczyć sos solą, pieprzem i cukrem. Uwaga sos jest dosyć ostry zwłaszcza jak damy własne grzybki i mocną musztardę Sos wstawić conajmniej na noc aby składniki dobrze się połączyły.

  8. RADA: Ja specjalnie do sosu marynuje korzonki z opieniek - idealnie się nadają. A podawać można do czego tylko chcecie, moja ciotka np. podaje sos tatarski do ryby w galarecie. Ja go natomiast lubię do pasztetu lub nawet na zwykłą kanapkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 grudnia 2011 ze śliweczkami nie jadłam sosu tatarskiego, ja śliweczki to lubię do pasztetu - pycha. Również życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 20 grudnia 2011 a gdzie sliweczki w occie???, i ciuteczke tego sosu ze sliweczek?? ja kiedys robilam specjalnie do sosu tat.,i slatki jarzynowej,teraz jak mi sie uda to kupie ,lub tez daje bez,pozdrawiam Wesolych Sw Bn.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 grudnia 2011 zapomniałam dodać, że z takiej porcji wychodzi jakieś 900 ml. sosu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń