Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 993

Dodano:

Odsłon: 3607

Pyszny sos z grzybów do ziemniaczków, klusek śląskich, kopytek, kasz i mięsa.

Składniki

  • Grzyby suszone 4 dag
  • Cebula 1 duża
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Śmietana 18% 2 łyżki
  • Sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone umyć i namoczyć na kilka godzin. Ugotować razem z cebulą do miękkości w wodzie w której się moczyły.Odcedzić grzyby i pokroić na mniejsze kawałki.
    Mąkę zrumienić z masłem i rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów. Do wywaru włożyć grzyby, doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagotować i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń