Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos z warzyw na zimę

Sos z warzyw na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 419

Dodano:

Odsłon: 751

Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie.

Składniki

  • 1,5 kg zielonej cukinii
  • 500 g żółtej cukinii
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 patison ( 600 g )
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki w płatkach
  • 1 op ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 1 szk cukru
  • 1 szk octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i obrane warzywa ( jeśli cukinia i patison ma miękką skórkę nie trzeba obierać ) zmielić maszynką do mięsa na średnim sitku.
    Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
    Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.
    Następnie dodać koncentrat, zagotować i na koniec wlać ocet.
    Gotować 5 minut.
    Gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.
    Pasteryzować 30 minut.
    Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń