Do góry

Napoje Przepis na:

Sosnówka (Nalewka z pędów sosny)

Sosnówka (Nalewka z pędów sosny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 851

Dodano:

Odsłon: 473

Nalewki od lat produkowano, gdyż posiadają walory zdrowotne (odkażające, rozgrzewające). Sosnówkę przygotowuje się w naszej rodzinie od pokoleń. Nalewka z pędów sosny leczy gardło i układ oddechowy. Jest świetna przy uciążliwym kaszlu (zarówno suchym jak i mokrym). Pomaga także na zapalenie gardła. Pędy sosny pozyskujemy z drzew znajdujących się daleko od dróg, w momencie gdy osiągają ok. 10-15 cm i są pozbyte osnówek (tj. w maju). Taka nalewka świetnie zastąpi kupowany w aptece syrop Pini.

Składniki

  • Pędy sosny -ok. 2,5 kg pędów ok. 15cm
  • Cukier ok. 2-2,5 kg
  • Spirytus 96% -1-1,5l
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Świeże pędy sosny płuczę 2-3 x.
    2. Wkładam do beczki 10 l (najlepiej takiej do kiszenia kapusty) i odstawiam do czasu wykonywania nalewki (nie za długo gdyż mogą pleśnieć).

  2. 3. Do słoja z szerokim otworem warstwami wysokości ok. 10cm wkładam pędy i każdą warstwę przesypuję cukrem.

  3. ...i układam i przesypuję...aż do końca...

  4. 4. Zamykam i odstawiam na ok. 1-2 tygodni (pędy muszą puścić duzo soku , ale trzeba sprawdzać czy nie zaczynają pleśnieć te na górze).

  5. 5. Pędy wyciskam i wykładam na sitko by ociekły. Można lekko przepłukać gotowaną wodą.

  6. 6. Syrop zlewam przez gazę jałową do słoja.

  7. 7. Dolewam spirytus w proporcji 2:1 tj. 2 części syropu, 1 część spirytusu (spirytus powinien stanowić 30% ilości nalewki).

  8. 8. Odstawiam do leżakowania minimum 3 miesiące.
    9. Następnie rozlewam do butelek i odkładam do spiżarni. Najlepsza jest po ok. roku.
    10. Ta nalewka na moc ok. 30%.

    UWAGA: przy przygotowaniu nalewki warto mieć rękawiczki jednorazowe bo pędy kłują, a jak już je wyjmujemy z syropu WSZYSTKO będzie się kleić (to jest syrop). Ja tą nalewkę robię na tarasie, żeby łatwo można było wszystko zmyć.

    Na zdjęciu głównym jest sosnówka już gotowa do spożycia (zeszłoroczna). Aktualnie (maj) „robi się” świeża.

    2,5- 3kg pędów + cukier da nam ok. 2-3 litów syropu, co w połączeniu ze spirytusem da nam ok. 4,5 litra nalewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 29 maja Syrop jest bardzo skuteczny, ja robię z kwiatu szyszek sosny, tych żółtych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 maja Swietny przepis i bardzo dobrze opisany!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń