Do góry

Dania główne Przepis na:

spaghetti alla Norma

spaghetti alla Norma

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 953

To ponoć sycylijskie danie swą nazwę zawdzięcza kompozytorowi Belliniemu, autorowi opery "Norma", który jedząc je po raz pierwszy krzyknął zachwycony-"tak,to jest prawdziwa Norma"

Składniki

  • spaghetti, 80-100 gr na osobę
  • duży bakłażan
  • pomidory z puszki lub kilka podłużnych mięsistych pomidorów
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • świeża bazylia, kilka listków
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garsć startego parmezamu
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry lub grubą kostkę, posolić i zostawić na sicie, aż puści gorzki sok.Zdarzają się okazy,które można od razu smażyć,jednak nie warto ryzykować,gorzki bakłażan jest "niezjadliwy"

  2. Na patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojony czosnek, pomidory świeże lub z puszki, kilka listków bazylii,sól.

  3. Po uduszeniu sos przetrzeć, ew doprawić pieprzem

  4. Gotować makaron al'' dente.Jednocześnie usmażyć na oliwie odciśnięty i osuszony bakłażan.

  5. Ugotowany makaron szybko połączyć z sosem i bakłażanem-ja wolę kłaść oddzielnie na talerz.

  6. Posypać parmezanem.Według oryginalnego przepisu należałoby użyć słonej sprasowanej ricotty,ale jest ona trudno dostępna

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń