Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 498

Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie. Gdy pierwszy raz zrobiłam to spaghetti to od tej pory robię już tylko takie. Czasami nie daję selera i pieczarek i też jest pyszne.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pół małego selera
  • kilka pieczarek
  • szklanka bulionu z kostki
  • pół passaty pomidorowej lub krojone pomidory z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • bazylia
  • oregano
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • starty żółty ser (np. parmezan)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i starty czosnek zeszklij na oleju.
    Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, marchewkę i selera pokrojonego w kostkę (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Smaż, mieszając 4 minuty.

  2. Dołóż mięso, smaż 8 minut.
    Dodaj passatę, koncentrat, sól, pieprz i zioła do smaku.
    Zalej bulionem i duś 10 minut.
    W tym czasie ugotuj makaron. Ugotowany makaron połóż na talerzach, polej sosem i posyp startym żółtym serem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń