Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z botwinką

Spaghetti z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1855 Ocena: 42692

Dodano:

Odsłon: 593

Kolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów piniowych
  • 40 g startego parmezanu (do pesto)
  • 100 ml oliwy
  • listki majeranku (1 łyżka)
  • parmezan
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

    Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy.

    Czosnek siekamy.

    Orzechy prażymy na suchej patelni.

    Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń