Do góry

Dania główne Przepis na:

Starogdańskie eskalopki drobiowe

Starogdańskie eskalopki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Starogdańskie eskalopki drobiowe"

Składniki

  • 2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 duży podwójny filet z kurczaka (ok. 60 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki posiekanego tymianku
  • bazylii oraz natki
  • 5 łyżek oliwy
  • po 1 łyżce oleju i masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Potem odcedź, osącz ją na sitku, zalej świeżą wodą. Posól do smaku. Gotuj ok. 20 minut.

  2. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Filet potnij na niewielkie, owalne kotleciki. Lekko je rozbij. Przełóż do miseczki. Skrop sokiem z cytryny. Lekko oprósz solą oraz pieprzem.

  3. Chili oczyść, strączek opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, chili oraz posiekanymi ziołami. Mięso polej marynatą. Odstaw na pół godziny. Następnie kotleciki wyjmij. Pozostałą marynatę dodaj do gotującej się kaszy.

  4. Na patelni rozgrzej masło oraz olej. Włóż eskalopki. Szybko je obsmaż z obu stron. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej około 10 minut. Podczas smażenia kotlety skrapiaj białym winem.

  5. Gotową kaszę odcedź. Wyłóż na talerze. Uformuj kopczyki. Obłóż je eskalopkami. Podawaj z surówką z pomidorów albo duszonymi warzywami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń