Do góry

Śniadania Przepis na:

Staropolska jajecznica

Staropolska jajecznica

Autor: jaga708

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano: 24.06.2010

Odsłon: 8527

to nie jest taka zwykła jajecznica, czyli z jajka na maślę bądź boczku ta jest wyjątkowa. Pochodzi z przepisu mojej prababci. ( Nie konieczna jest ilość 8 jajek ja zawsze jak robię na cztery osoby to daje każdemu po dwa jajka a wy zróbcie jak chcecie).

Składniki

  • jajka, 8
  • cebula, 1 duża
  • kiełbasa, pół laski
  • sól, pieprz, do smaku
  • pomidory, ok. 5 szt.
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj pomidory i pokrój na talerze, posól i dodaj pieprz.

  2. Rozbij do miseczki jajka. Narazie odłóż je na bok, później będą potrzebne!

  3. Cebulę obierz i pokrój w paseczki( nie za drobno, ale też nie a grubo).

  4. Rozgrzej patelnię.

  5. Pokrój pół laski kiełbasy( takiej która ci najbardziej odpowiada) w kółeczka i wrzuć na rozgrzaną patelnię.

  6. kiedy już się lekko podsmaży wsyp cebulkę.

  7. Jak cebula będzie już zeszklona - wlej jajka z miseczki na patelnię.

  8. Teraz zrób to co przy tracycyjnej jajecznicy, czyli pilnuj aby jajka ani cebula się nie przypaliły.

  9. Kiedy uznasz że już twoja jajecznica jest gotowa, posól i dodaj pieprz.

  10. Na talerze, na których już masz pokrojone pomidory, wykładaj jajecznice.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń