Do góry

Desery Przepis na:

Stefanka

Stefanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Stefanka"

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • kostka margaryny
  • pół op. cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki prosz ku do pieczenia
  • 3 łyżki śmieta ny 12-proc. Masa: pół szklanki kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • kostka margary ny
  • pół szklanki cukru pudru. Galaretka: galaretka o smaku czarnej porzeczki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki. Polewa: 1/4 kostki masła
  • łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: zagnieć, ciasto podziel na 4 części. Cienko rozwałkuj 4 placki, piecz ok. 20 min w 180°C (placki możesz upiec 1-2 dni wcześniej).

  2. Masa: kaszę mannę zalej szkla nką mleka, odstaw na 10 min. Dodaj łyżkę cukru i resztę mleka, gotuj, mieszając, aż kasza zgęstnieje. Ostudź. Margarynę utrzyj z resztą cukru, dodając kaszę.

  3. Galaretkę rozpuść w szklance wody, ostudź. Połącz z dżemem.

  4. Jeden placek posmaruj połową masy, ułóż placek. Rozsmaruj galaretkę, przykryj plackiem. Pos maruj resztą masy, ułóż placek.

  5. polewy podgrzej z łyżką wody, mieszając. Lekko ostudź, polej ciasto. Udekoruj.

  6. czas przygotowania 60 min, ilość porcji 16, cena za porcję 1,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń