Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 150

Tuńczyk jest bardzo dobrą i zdrową rybą, można z niej przygotować nie tylko sałatkę, ale również danie główne. Stek robi się błyskawicznie, dzięki czemu nie trzeba godzinami stać przy garach, aby zjeść coś wyjątkowo dobrego.

Składniki

  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z obu stron olejem. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 10-15 minut.

    Z umytych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ drobno kroimy. Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy olej i mieszamy.

    Rybę smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, jednak nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).

    Usmażone przekładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 kwietnia No i to jest idealne danie na piątek, choć nie tylko :)
Uwielbiam ryby, a tuńczyk jest przepyszny i chyba jako jeden z ostatnich nie zjadł tyle chemii, co na przykład łosoś :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń