Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pochodzi z Niemiec i jest typowo ciastem bożonarodzeniowym. Jest to drożdżowa strucla naszpikowana różnymi bakaliami zwinięta z masą marcepanową i wg niemieckiej tradycji po upieczeniu powinna mieć kształt chleba .
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22724
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22724
Składniki
Mąkę i cukier przesypać do dużej misy, dodać drożdże , sól, miękkie masło i 200ml. mleka. Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. dodać pozostałe mleko i dalej zagniatać, w razie potrzeby dosypać mąki. Zagniatać ok. 7 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Do ciasta dodać 3 żółtka, gałkę muszkatołową, goździki, sól, esencję waniliową, olejek migdałowy i wszystkie bakalie. Wszystko dokładnie wyrobić, aby ciasto połączyło się z bakaliami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym.ok.35cmx40cm i posmarować roztopionym masłem.
Marcepan rozwałkować na trochę mniejszy prostokąt i ułożyć go na cieście.
Zwinąć ciasto z marcepanem jak roladę i przełożyć do blachy o wym. 25 x 40 wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzać do tem.185st.C i piec ciasto przez godzinę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne i po wystudzeniu można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać kilka tygodni. Życzę SMACZNEGO!