Do góry

Desery Przepis na:

STOLLEN - ciasto

STOLLEN - ciasto

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5995

Dodano: 12.01.2016

Odsłon: 9711

Ciasto pochodzi z Niemiec i jest typowo ciastem bożonarodzeniowym. Jest to drożdżowa strucla naszpikowana różnymi bakaliami zwinięta z masą marcepanową i wg niemieckiej tradycji po upieczeniu powinna mieć kształt chleba .

Składniki

  • 500g przesianej mąki pszennej, 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 10g suszonych drożdży
  • 150g miękkiego masła
  • 250ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 60g migdałów w słupkach
  • 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny
  • 300g masy marcepanowej
  • 25g roztopionego masła
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, mielonych goździków i soli
  • Na wierzch ciasta: 25g roztopionego masła, cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesypać do dużej misy, dodać drożdże , sól, miękkie masło i 200ml. mleka.
    Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. dodać pozostałe mleko i dalej zagniatać, w razie potrzeby dosypać mąki. Zagniatać ok. 7 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
    Do ciasta dodać 3 żółtka, gałkę muszkatołową, goździki, sól, esencję waniliową, olejek migdałowy i wszystkie bakalie. Wszystko dokładnie wyrobić, aby ciasto połączyło się z bakaliami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym.ok.35cmx40cm i posmarować roztopionym masłem.

  3. Marcepan rozwałkować na trochę mniejszy prostokąt i ułożyć go na cieście.

  4. Zwinąć ciasto z marcepanem jak roladę i przełożyć do blachy o wym. 25 x 40 wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę.

  5. Piekarnik rozgrzać do tem.185st.C i piec ciasto przez godzinę.
    Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.

  6. Ciasto jest bardzo smaczne i po wystudzeniu można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać kilka tygodni.
    Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 stycznia 2016 Świetne ciacho. Z przyjemnoscią wypróbuję przepis, bo marcepan to ulubione słodkości mojego męża. Wygląda bajecznie smacznie :D Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 stycznia 2016 baaaardzo lubię :-) piekłam kiedyś z podobnego przepisu, pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 12 stycznia 2016 Irmo przepysznie wygląda,a co dać zamiast marcepanu (bo chyba jest słodki,nigdy z nim nic nie robiłam)a ochotę mam wielką zrobić -) Odpowiedzi: 4 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń