Do góry

Desery Przepis na:

Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1200

Dodano:

Odsłon: 11553

Drożdżowa strucla orzechowa

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 40g drożdży świerzych
  • nie pełna szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • Masa orzechowa:
  • 400g mielonych orzechów (ja zmieliłam również migdały i suszoną żurawinę)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka nutelli
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:

    Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki.
    10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej.

  2. Przygotowanie masy orzechowej:

    Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.
    Piec około 35 minut w 200 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń