Do góry

Desery Przepis na:

STRUCLA ZE ŚLIWKAMI

STRUCLA ZE ŚLIWKAMI

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6771

Dodano:

Odsłon: 5808

Ciasto drożdżowe ze śliwkami smakuje wybornie, ale dużą jego zaletą jest to, że można zrobić go nawet 8 tygodni przed świętami lub imieninami.

Składniki

  • mąka tortowa 1/2kg.
  • 1torebka drożdży suszonych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 ml. letniego mleka
  • skórka otarta z cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dkg. masła
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:20 dkg. suszonych śliwek
  • 2 łyżki wódki owocowej lub soku jabłkowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki moczymy całą noc w wódce lub soku z dwiema łyżkami wody.Na następny dzień miksujemy.

  2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, mlekiem i masłem. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

  3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. Wąską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Wyrośnięte ciasto wymieszać z jabłkami i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż ułożyć zmiksowane śliwki.Połączyć dłuższe boki ciasta, zlepić i przełożyć do blaszki i pozostawić na ok.30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.

  5. Ciasto wstawić do nagrzanego /160st.C/ piekarnika i piec ok. 1 godziny..Ciasto wystudzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. tydzień.

  6. Zamiast śliwek mozna użyć suszonych moreli. Bardzo dobre ciasto. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 23 stycznia 2012 Annuar, ciasto jest wilgotne, ale żeby je spróbować musi "dojrzewać" ok. tygodnia zawinięte szczelnie w folię spożywczą w przeciwieństwie do tradycyjnego drożdżowego.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 stycznia 2012 Nie przepadam za ciastem drożdżowym (smakuje mi tylko od razu po upieczeniu) ale Twoje jest bardzo ciekawe. Fajny pomysł na suszone śliwki i na dodanie startych jabłek. Ciekawa jestem czy dzięki jabłkom ciasto jest mniej suche niż zwykle drożdżowe ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń