Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suflet z pulpecikami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
Mielone mięso mieszamy z posiekaną drobno cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kulki i powoli obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.
Płuczemy ryż i odsączamy. Wsypujemy do bulionu, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, by był al dente.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozrzedzamy ją bulionem i śmietaną. Gotujemy przez 10 minut. Rozpuszczamy ser topiony w beszamelu. Doprawiamy sos i mieszamy go z ryżem, groszkiem kukurydzą oraz pokrojonymi pomidorkami.
Mieszankę ryżową doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wciskamy pulpeciki i posypujemy je tartym serem. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Posypujemy pietruszką.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 1002 kcal Białko 8 g/ Tłuszcz 35 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia