Do góry

Przekąski Przepis na:

Suflety ziemniaczano bryndzowe

Suflety ziemniaczano bryndzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 4990

Dodano:

Odsłon: 379

Przepyszne a banalnie łatwe.

Składniki

  • Ziemniaki- ugotowane cztery wieksze a najlepiej z poprzedniego obiadu
  • bryndza 10dag
  • jaja 2-3 szt
  • jogurt grecki lub smietana kwaśna 3 łyżki
  • ser żółty 10-15 dag dowolny - u mnie twardy bursztyn
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • szczypior
  • odrobina soli- sery sa juz słone
  • olej do smarowania foremek i bułka tarta do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nie wiem dlaczego niektórzy obawiają się sufletów, są bardzo smaczne i zawsze się sprawdzają.

    Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, ser pokruszyłam a ziemniaki rozgniotłam niezbyt dokładnie widelcem. Wszystko wymieszałam.

    Jeśli masa jest bardzo gęsta, to można wbić jeszcze jajo i dodać łychę jogurtu lub śmietany.

  2. Masę wylałam do wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą sufleciarek.

    Suflety wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 35-40 minut- aż się podniosą i zdrowo przyrumienią.

  3. Najlepiej smakują wyjęte or razu z piekarnika- można je wyjadać łyżeczką.
    Na zimno są świetne jako lunch w pracy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 września Dzieki! mialam ochote na caprese na wyklaczkach- sprawdzaja sie na grillu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 września Bardzo apetycznie wyglądają, podobnie jak te mini szaszłyki z pomidorkami;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 19 września Ojej, ojej, tu tak pozno juz jest, a Ty mi gloda narobilas!! Pycha jak nie wiem! Dobrej nocki Ci zycze, pomimo, ze mi puscilas soki z zoladka na noc Ty niedobra!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń