Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1880

Dodano:

Odsłon: 27777

Jedna z moich ulubionych obiadowych :) już pal sześć to, że jest z majonezem i śmietaną, a ja wiecznie na diecie - bez przesady, od tych dwóch łyżek sałatki nie utyję nagle 5 kilo :) Bardzo delikatna, obłędnie pyszna sałatka z białej kapusty, z dużą ilością koperku, cebulą i marchewką - czyli to, co kocham najbardziej :) nie robię sosu na jogurcie, ponieważ zbyt mocno zmieniłoby to jej smak. Do swojej surówki dodaję kukurydzę - nam wszystkim bardzo smakuje taka wersja. Oczywiście kukurydzę można pominąć i zrobić tradycyjną - to tylko taki mój mały dodatek. Taka surówka pasuje idealnie do żeberek, do kotletów mielonych, do schabowych... a nawet tylko z pieczonymi ziemniaczkami. To jedna z bardziej uniwersalnych surówek, którą szczerze i serdecznie Wam polecam :)

Składniki

  • około 1-1,2kg białej kapusty (świeżej, nie kiszonej)
  • 1 sporą marchewkę
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 dużą cebulę
  • opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • Sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut.
    Można ją lekko wygnieść dłońmi - na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie.
    Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty - ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.

  2. Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.

  3. eśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski.
    W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie.
    Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń