Do góry

Dania główne Przepis na:

Surówka z kalafiora a''''la Boschka

Surówka z kalafiora ala Boschka

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 14632

Wcześniej "tylko" smaczna surówka z kalafiora..po maleńkiej modyfikacji poprzez dodanie jednego składnika.."arcy smaczna";-) Dla mnie idealne połączenie K+K ;) Kalafior..zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne.. Kapar..Jego kwiaty są piękne, ale kwitnie on bardzo krótko. Zakwita rano, a po południu już umiera. W tym samym dniu powstaje owoc. Dlatego też kapar jest biblijnym symbolem przemijania... Jego pąki kwiatowe konserwowane w occie, oliwie lub winie stanowią pikantną przyprawę. Im są mniejsze, tym smak jest bardziej wyborny.. A więc...do dzieła;-) czyli łączymy smaki..

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Surowy kalafior sparzyć wrzątkiem, podzielić na różyczki,zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

  2. Groszek odcedzić, dodać do kalafiora.

  3. Kapary odcedzić, drobno pokroić,dodać do kalafiora.

  4. Do majonezu dodać przyprawy i łyżkę lub dwie zalewy z kaparów. Wymieszać z resztą składników.

  5. Odstawić na kilka chwil do lodówki, aby składniki się "przegryzły";-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivonne 11 maja 2011 Jak ja lubię takie przepisy - niby proste i z niewielu składników, a nowe i pyszne smaki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń