Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z porem

Surówka z porem

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 882 Ocena: 21406

Dodano: 05.10.2017

Odsłon: 23069

Uwielbiam surówki, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego smaczne i wyraziste w smaku. Taka jest surówka z porem, kukurydzą i marchewką. Charakteru dodaje jej także sos z dodatkiem mojej ulubionej pikantnej, lekko słodkiej musztardy kremskiej. Surówka wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Będzie także świetnym dodatkiem do tortilli. Przepis jest naprawdę prosty - warto spróbować! :)

Składniki

  • por (biała część)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Por kroimy w półplasterki i przelewamy je gorącą wodą, aby były miększe i delikatniejsze w smaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na min. godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Dla "odchudzenia" surówki użyłam majonezu light, ale możemy użyć także tego klasycznego. Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń