Do góry

Przekąski Przepis na:

Surówka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki, selera naciowego, szczypioru i kukurydzy z papryczką chili.

Surówka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki, selera naciowego, szczypioru i kukurydzy z papryczką chili.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1067 Ocena: 11237

Dodano:

Odsłon: 5829

Bardzo zdrowa i smaczna z dużą ilością witamin surówka, świetnie nadająca się na dodatek do dań, ale także do podjadania między posiłkami. Druga wersja takiej surówki jest z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta. Bardzo smaczna, polecam :)

Składniki

  • seler naciowy 5-6 łodyg
  • szczypior 1 pęczek
  • rzodkiewka 10 szt.
  • ogórek zielony gruntowy 2 szt.
  • marchew garść naskrobanych wiórek
  • kukurydza z papryczką chili 1 mała puszka
  • koper zielony
  • Natka pietruszki
  • oliwa z pestek winogron 4-5 łyżek
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól 1 mała płaska łyżeczka
  • pieprz pół małej łyżeczki
  • ser feta
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W szklance przyrządzamy sos do surówki z oleju, octu balsamicznego, pieprzu i soli, mieszamy składniki. Seler naciowy, rzodkiewki, ogórki kroimy w kostkę, a szczypior, natkę pietruszki i koper kroimy drobno.
    Z marchwi maszynką do obierania warzyw strugamy garść pasków cienkich, sałatę kroimy na większe kawałki . Wszystkie pokrojone składniki które po kolei wkładaliśmy do miski dokładnie mieszamy, dodajemy kukurydzę i przygotowany sos z oliwy, octu, pieprzu i soli.

  2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinnym schłodzeniu możemy konsumować.

  3. Druga wersja takiej surówki jest z dodatkiem pokrojonego sera feta w kostkę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń