Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka zięcia

Surówka zięcia

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2741

Dodano: 19.04.2017

Odsłon: 15818

Ulubiona surówka zięcia. Jest to surówka z gatunku " na winie". Nam nawinęła się czerwona kapusta i papryka, szalotka, i szczypiorek.:)

Składniki

  • czerwona kapusta 400 g
  • 1 większa szalotka
  • 1 mała czerwona papryka ( 176 g )
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cukier
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę i szalotkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, obficie posolić, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na min. kilkanaście minut.
    Potem dodać startą czerwoną paprykę, doprawić cukrem ,pieprzem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
    Przed podaniem skropić oliwą z oliwek, i posypać ściętym szczypiorkiem.
    Ci co nie wyobrażają sobie surówki bez majonezu , mogą dodać 1 łyżkę, wtedy uzyskamy też pyszną SAŁATKĘ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń