Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 489

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na babę świąteczną, to proponuję super aromatyczną i pyszną babę drożdżową z migdałami, skórką pomarańczową i pomarańczowym lukrem :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag płatków migdałów (około 1 szklanka)
  • 6 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam w rondelku, dodaję drożdże i 1 łyżkę cukru, całość mieszam.
    Tłuszcz rozpuszczam.
    Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam i wykładam do formy. Odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni i piekę babę 40-45 minut do suchego patyczka. W połowie przykrywam babę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekła.
    Babę odstawiam do wystygnięcia. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję do niego cukier puder. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli to konieczne dodaj jeszcze trochę cukru pudru.
    Polewam babę lukrem i gotowe.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń