Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciasteczka makowe

Świąteczne ciasteczka makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9356

Dodano:

Odsłon: 3005

Ciasteczka robi się całkiem bezstresowo, nawet z dużą przyjemnością. Można przygotować ich więcej i spakować do pudełek . Będą jak znalazł kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Składniki

  • mąka pszenna 125 g
  • lekko zmielony suchy mak 40 g
  • cukier puder 45 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • cukier smak migdałowy 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/3 łyżeczki
  • imbir mielony 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli
  • zimna woda opcjonalnie
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier migdałowy , cynamon, imbir, sól oraz zmielony mak. Schłodzone masło kroimy w drobne cząstki, dodajemy do mąki i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody.
    Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wierzch lekko smarujemy zimną wodą
    i wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C - 185°C przez ok. 11-12 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń