Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne lukrowane pierniczki.

Świąteczne lukrowane pierniczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1094

Dodano:

Odsłon: 496

Uwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 szklanki miodu prawdziwego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 przyprawa do piernika
  • Lukier:
  • 2 białka
  • cukier puder ( około 2 szklanki )
  • barwniki spożywcze w proszku ( u mnie niebieski )
  • cukrowa posypka według uznania ( u mnie srebrne perełki )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

  2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.

  4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników.

  5. Pierniczki dowolnie dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

    Smacznego życzę.

    Rady:
    Białko należy sparzyć.
    Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże mamy białko.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyjdzie około 8-10 blaszek pierniczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń