Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny bigos staropolski z kapusty kiszonej i białej, kawałkami mięsa, kiełbasy i boczku. Miam.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 89
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 44
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10049
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 85
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 48
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 146
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 89
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 44
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10049
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 85
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 48
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 146
Składniki
Mięso pokroić na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażyć na oleju, przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą poszatkować, dodać do mięsa i wymieszać. Kapustę kiszoną również poszatkować, dodać do reszty składników, wymieszać. Gar postawić na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, po czym pokroić na małe kawałki, dodać do gara. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do gara. Wszystkie przyprawy również dodać do gara i wymieszać. Bigos gotować przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.