Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny bigos staropolski z kapusty kiszonej i białej, kawałkami mięsa, kiełbasy i boczku. Miam.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Mięso pokroić na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażyć na oleju, przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą poszatkować, dodać do mięsa i wymieszać. Kapustę kiszoną również poszatkować, dodać do reszty składników, wymieszać. Gar postawić na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, po czym pokroić na małe kawałki, dodać do gara. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do gara. Wszystkie przyprawy również dodać do gara i wymieszać. Bigos gotować przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.