Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny sernik Ilony

Świąteczny sernik Ilony

Autor: IlonaAlbertos

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 111

Dodano: 06.01.2012

Odsłon: 18823

Sernik, czyli ciasto, któremu niewiele z nas jest w stanie się oprzeć.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru, jajek, śmietany, margaryny zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Cukier przesypujemy do miski miksera, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser biały mielony. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy budyń śmietankowy. Rodzynki obtaczamy w mące. Do masy serowej dodajemy rodzynki delikatnie miksując. Ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sztywną pianę tym razem miksując na najniższych obrotach miksera. Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem.

  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MARTIKA1785 30 marca 2013 co robimy z mąką ziemniaczaną,dodajemy ja do masy serowej?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IlonaAlbertos 07 stycznia 2012 Ja dodaję 5 żółtek, a później 5 białek( ubitych na pianę). Wprowadziłam edycję do przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń