Do góry

Przekąski Przepis na:

Świeża zapiekanka

Świeża zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4226

Dodano:

Odsłon: 2490

Dzisiaj kolejny przepis na domowy fast food. Tym razem będzie to zapiekanka, ale taka na wypasie, jak zresztą wszystko u mnie. Idealnie nada się na piątkową wczesną kolacje, czy dla wegetarianów, bo akurat ta przygotowana jest bez mięsa. Zapraszam :)

Składniki

  • Świeże bagietki (ja użyłam pszennej i grahamki) 2 szt.
  • Pieczarki ok. 300 g.
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Masło do posmarowania bagietek
  • Ser żółty królewski ok. 150 g.
  • Ser mozzallera ok. 150 g.
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano do posypania
  • SOS POMIDOROWY
  • Pomidory 4 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Papryka ostra 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotować sos pomidorowy.

    Pomidory zalać wrzątkiem, po chwili obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory, doprawić przyprawami i gotować na małym ogniu (do momentu zgęstnienia sosu).

    Cebulę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.

    Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać. Pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzem , podsmażyć chwilę na maśle po cebulce.

    Bagietki poprzekrawać, posmarować masłem, a następnie sosem pomidorowym. Położyć cebulkę, pieczarki, posypać startym żółtym serem i kawałkami mozzalleri. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180-150 stopni przez ok. 10-15 min.


  2. Przed podaniem posypać oregano.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń