Do góry

Dania główne Przepis na:

Świeżonka

Świeżonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 1105

Pyszna świeżonka z mięsa z szynki wieprzowej. Te w knajpach są dla mnie za tłuste, pływające w oleju i nie wiadomo z jakiego mięsa.

Składniki

  • 1 kg mięsa szynka wieprzowa
  • 4 cebule
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki umyć i osuszyć. Następnie usunąć wszystkie błonki. Pokroić w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc w soli i pieprzu, ale nie trzeba (u mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzać olej i wrzucić mięsko. Podsmażać, mieszając. Po 15 minutach zmniejszyć ogień i przykryć. Co jakiś czas mieszać i podlewać wodą lub bulionem. Jak odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut podsmażamy, co jakiś czas mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń