Do góry

Dania główne Przepis na:

Sycylijski makaron z pomidorami i bakłażanem (alla norma)

Sycylijski makaron z pomidorami i bakłażanem (alla norma)

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 1355

Ciąg dalszy podróży kulinarnej przez Włochy, tym razem trafiamy na dalekie południe…

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duży bakłażan, pokrojony w plastry 1 cm
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • 1 /2 łyżeczki płatków chili
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • 2 łyżki startego sera – ricotta
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 10 minut. Następnie opłukać wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, na średnim ogniu smażyć czosnek, dodać bakłażana przez 5 minut, aż będzie miękki.

  3. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu podanego na opakowaniu. Pozostawiać po odcedzeniu pół szklanki wody z ugotowanego makaronu.

  4. Dodać wodę z makaronu do bakłażana, dodać pomidory z puszki oraz oregano. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty.

  5. Zdjąć z ognia, posypać tartym serem i bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń