Do góry

Dodatki Przepis na:

Syrop dyniowy do kawy, lodów, nalesników

Syrop dyniowy do kawy, lodów, nalesników

Autor: aska87

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 26

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 29

Pyszny syrop dla miłośników korzennych jesiennych smaków.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Przygotuj garnek do którego należy wlać około 1,5 szklanki wody.

    2. Dodajemy do tego 1 szklankę cukru trzcinowego (można użyć białego ale należy dodać go troszkę mniej).

    3. Do tego dodajemy także wszystkie przyprawy:
    - 2 łyżeczki cynamonu,
    - 5 goździków (można mniej lub więcej w zależności czy ktoś lubi ich
    intensywny smak),
    - 0,5 łyżeczki kardamonu,
    - 1 łyżeczkę imbiru mielonego ( zamiennie jeśli masz świeży to możesz
    go drobno zetrzeć i dodać zamiast imbiru mielonego)
    Całość mieszamy i podgrzewamy do zagotowania.

    4. Do gotującej się mieszanki dodajemy 4 łyżki puree z dyni (zmiksowany bez dodatków miąższ dyni wcześniej upieczonej w piekarniku.
    Dalej całość gotujemy min. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    5. Gdy całość wystygnie przelewamy syrop przez sitko, a następnie przelewamy do buteleczki lub słoiczka.

  2. 4. Do gotującej się mieszanki dodajemy 4 łyżki puree z dyni (zmiksowany bez dodatków miąższ dyni wcześniej upieczonej w piekarniku.
    Dalej całość gotujemy min. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    5. Gdy całość wystygnie przelewamy syrop przez sitko, a następnie przelewamy do buteleczki lub słoiczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń