Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z młodych pędów sosny

Syrop z młodych pędów sosny

Autor: kramsmakowitosci

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 87

Dodano: 21.05.2017

Odsłon: 4651

Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

Składniki

  • Pędy sosny - około dwóch litrów
  • Cukier 1 kg
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zbieramy pędy sosny, pamiętając o tym, że idealne powinny mieć długość odpowiadającą mniej więcej długości palca dorosłego człowieka. Należy pamiętać, żeby zrywać maksymalnie po 2 pędy z jednej gałązki i nie zrywać pędów z górnej części drzewa - żeby go zbytnio nie eksploatować.

  2. Zebrane pędy można lekko opłukać, ale nie jest to konieczne, szczególnie jeżeli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od dróg, opryskiwanych pól i emitujących zanieczyszczenia fabryk.

  3. Pędy kroimy na około cztero - pięciocentymetrowe kawałki, układamy w kilkucentymetrowe warstwy w słoiku, ugniatamy lekko i przesypujemy warstwami cukru.

  4. Ostatnią, najwyższą warstwę powinna stanowić warstwa cukru szczelnie pokrywająca z góry pokrojone pędy. Tak przygotowany słoik ustawiamy w słonecznym miejscu i czekamy kilka dni, w czasie których pędy puszczą sok i rozpuści się cukier w niższych warstwach. Należy pamiętać o tym, żeby dosypywać cukier na górę, żeby pędy przez cały czas były nim szczelnie przykryte.

  5. Po uzyskaniu syropu pozbywamy się cukru z góry, a pędy przecedzamy przez gazę. Uzyskany syrop jest gotowy, możemy go zapasteryzować i przechowywać w piwnicy - będzie świetnie służył w walce z jesiennym i zimowym przeziębieniem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń