Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-05-2015
Taki uciążliwy chwast a jednak ma swoje zalety. Z dzieciństwa kojarzą mi się z nim moje dłonie, których mama nie mogła domyć. Domyślacie się więc, że na zbiory kwiatów mleczu wyszłam uzbrojona w gumowe rękawiczki :) Przepis na ten syrop dostałam od znajomej wieki temu, ale dopiero w tym sezonie udało mi się z niego skorzystać. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, w słoneczny poranek, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zanim zabierzemy się za przygotowanie syropu kwiaty mleczu należy rozsypać na papierze, aby owady miały szansę uciec z kwiatuszków. Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących blisko dróg.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Składniki
Kwiaty mleczu wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (300 ml) i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Wywar odstawiamy na godzinkę, po czym przecedzamy przez sito, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę (200 ml) oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Następnie syrop przelewamy do słoiczków. Można stosować 2-3 łyżeczki miodu dziennie. Syropem można również słodzić herbatę.
Smacznego.