Do góry

Desery Przepis na:

Szachownica

Szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 8212

łatwe w wykonaniu

Składniki

  • Biszkopt ciemny, moj był z 6-ciu jaj
  • ser w wiaderku, 1 kg
  • margaryna, 1 szt
  • jajka, 2 szt
  • budyń wanilinowy, 1 szt
  • cukier, 1 szkl
  • mleko, 0,5 szkl
  • DODATKOWO
  • galaretki cytrynowe, 2 szt
  • podłużne biszkopty, kilka sztuk
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt upiec wg własnego przepisu. jeśli wyrośnie bardzo wysoki to przekroić wzdłuż na pół. Jedną warstwe zostawić w formie, a drugą pokroić na 8 długich pasków. Jeżeli jest niski to tylko pokroić w długie paski (bez spodniej warstwy).

  2. Ser: Margarynę z cukrem roztopić w garnku, powoli dodawać ser, rozbite jaja. dobrze wymieszać, cały czas trzymać na ogniu. Gdy zacznie się gotować to wlać rozrobiony budyń w mlekku, gotować do zgęstnienia.

  3. Na biszkopt wylać cieniutką warstwe sera- ciepłego, na to wyłożyć 4 paski pokrojonego biszkoptu w równych odstępach. W powstałe dziury wylać ser, teraz na ser położyć pozostałe paski biszkoptu i w szpary wlać ser. Mnie tego sera troszke brakło więc żeby ciasto było mniejwięcej równe to na niższą warstwe sera położyłam podłużne biszkipty. Całość zalać tężejącą galaretką.

  4. Przepis pochodzi z takiej małej gazetki z serii "przyślij przepis" -"Ciasta i torty"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń