Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka.

Szakszuka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11283

Dodano:

Odsłon: 1665

Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam kiełbaskę śląską.

Składniki

  • jajka kurze 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pomidory 1 szt.
  • pomidory koktajlowe żółte 4 szt.
  • papryczka chili 1 szt.
  • kiełbasa śląska 1 szt. (dana zamiast sera feta)
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.

  2. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.

  3. Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.

  4. Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń