Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka krucha

Szarlotka krucha

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 1003

Przepyszne ciacho ,które szybko się robi i cieszy jego smakiem :-) Serdecznie polecam.

Składniki

  • 3 szklanki MĄKI KRUPCZATKI
  • 1 i 1/2 kostki MASŁA lub MARGARYNY (ja daje masło)
  • 3 JAJA
  • 2 CUKRY WANILINOWE
  • 1 i 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,SZCZYPTA SOLI
  • 1 i 1/2 KG JABŁEK SZAREJ RENETY
  • CUKIER (do osłodzenia jabłek) oraz CUKIER PUDER na wierzch ciasta
  • CYNAMON
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z masłem,dodać proszek,szczyptę soli,cukier
    wanilinowy i żółtka .Szybko zagnieść ciasto.3/4 włożyć na pół godz do
    lodówki a resztę ciasta ,(która będzie na kruszonkę) do zamrażarki.

  2. Szybka wersja jabłek :

    Jabłka zetrzeć na tarce (na grubych oczkach)Dodać do nich cynamon wedle uznania ,cukier wanilinowy oraz cukier w zależności od kwasowości jabłek.

    Ciut dłuższa wersja przygotowania jabłek:
    (osobiście wolę tą i na zdjęciu również jest ta wersja)Typowa szarlotka

    Jabłka kroje w drobną kostkę,wrzucam do garnka z 2 łyżkami wody i duszę pod przykryciem.Czasu nie podam robię to na oko,może z 10 min do 15 min aż jabłka będą się rozgniatać widelcem.wtedy tłuczkiem do ziemniaków je rozdrabniam aby przyspieszyć proces ich smażenia.Po rozdrobnieniu może z 5 min jeszcze dusze,smażę by odparować wodę jak są zbyt mokre.I jak po wyżej dodaje cynamon,cukier wanilinowy,zwykły cukier.Wszystko mieszam i odstawiam na bok do lekkiego przestygniecia.

  3. Następnie z pozostałych białek ubijam pianę na sztywno z odrobiną soli

    Blaszkę w tradycyjnych rozmiarach natłuszczam i posypuje lekko bułką tartą.

    3/4 ciasta rozwałkowuje i wykładam na blasze.Jeśli się kruszy ,nie martwcie się wystarczy ułożyć ciasto w blaszce i lekko ugnieść. :-)

    Na ciasto wyłożyć jabłka i ubitą pianę niekoniecznie regularnie.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki



    .

  4. Piec w piekarniku rozgrzanym w temp 200 - 220 stopni .około 45 min.Czasem krócej w zależności od piekarników.Pierwsze 20 min piekę dół resztę czasu termoobieg .

    życzę SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń