Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 10854

Dodano:

Odsłon: 5135

Do tej szarlotki użyłam nie zbyt dojrzałych papierówek. Smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka 2 ½ szklanki
  • Cukier ½ szklanki
  • Masło 25 dag
  • Żółtka jaja 4 szt.
  • Gęsta śmietana 1 łyżka
  • Smalec 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Składniki na nadzienie:
  • Jabłka 2 kg
  • Cukier puder ½ szklanki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny
  • Składniki dodatkowe:
  • Bułka tarta ½ szklanki
  • Cynamon 1 łyżka
  • Cukier puder do posypki
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki.
    Wykonanie nadzienia:
    W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać.
    Wykonanie placka:
    Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń