Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka sypana

szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1975

Dodano:

Odsłon: 545

Najprostszy przepis na ciasto z jabłkami. To jedno z tych ciast, które korci by upiec od pierwszej chwili, bez zagniatania, bez miksera, bez ucierania. Prościzna! Ciasto wychodzi za każdym razem, ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Polecam!

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170 g zimnego masła
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części.

  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

  3. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie).

  4. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

  5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń