Desery Przepis na:
Szarlotka sypana z wiórkami:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1218
Dodano: 11.02.2019
Odsłon: 242
Składniki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1,5 kg winnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Suche składnik a więc wiórki, mąkę , cukier, kaszę i proszek wymieszać dokładnie w misce. Rozsypać po równo do trzech miseczek. Odstawiać.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Można dodać łyżkę lub 2 cukru. Ale ja tego nie robię bo szarlotka powinna być lekko kwaśna, wtedy ma lepszy smak.Podzielić je na dwie części.
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać jedną część suchych produktów. Następnie warstwę jabłek, jabłka oprószyć łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypać drugą część suchych produktów, kolejna warstwa startych jabłek , cynamon i wysypać ostatnią część suchych produktów.
Na wierzch zetrzeć mocno schłodzone masło.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około godziny aż wierzch się ładnie zrumieni.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 12 lutegoZgłoś do usunięcia
wiórki najlepsze :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszna:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszna szarlotka wiem, bo już też kilka razy robiłam.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz