Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana z wiórkami:

Szarlotka sypana z wiórkami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1218

Dodano:

Odsłon: 242

Zamiast dwóch szklanek mąki, dałam jedną szklankę wiórek. Ciasto wyszło kruchutkie i bardzo smaczne. Polecam.

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Suche składnik a więc wiórki, mąkę , cukier, kaszę i proszek wymieszać dokładnie w misce. Rozsypać po równo do trzech miseczek. Odstawiać.
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
    Można dodać łyżkę lub 2 cukru. Ale ja tego nie robię bo szarlotka powinna być lekko kwaśna, wtedy ma lepszy smak.Podzielić je na dwie części.
    Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać jedną część suchych produktów. Następnie warstwę jabłek, jabłka oprószyć łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypać drugą część suchych produktów, kolejna warstwa startych jabłek , cynamon i wysypać ostatnią część suchych produktów.
    Na wierzch zetrzeć mocno schłodzone masło.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około godziny aż wierzch się ładnie zrumieni.
    Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń