Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka z budyniem i kokosową bezą

szarlotka z budyniem i kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7991

Dodano:

Odsłon: 35475

Wyśmienita szarlotka, po prostu spróbujcie, a nie pożałujecie. Wbrew pozorom robi się ją szybciutko i bezproblemowo

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
  • 2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 gramów zimnego masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (waga proszku - 80 g)
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z małą górką)
  • 2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • kokosowa beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • 1,7 - 2 kg jabłek (polecam renety, antonówki, lecz każde inne też się nadadzą, wybierajcie jak najmniej soczyste)
  • 3 - 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie to 2 łyżki będą ok)
  • 3 łyżki bułki tartej do posypania spodu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno ostrym długim nożem.
    Potem wbić żółtka, dodać śmietanę, zagnieść kruche ciasto.

    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem, spód wylepić ciastem, podnieść rancik na 2 cm, nakłuć w wielu miejscach widelcem.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wsadzić ciasto, podpiec przez 15 minut, wyjąć i ostudzić.

    Kiedy ciasto stygnie zabieramy się za jabłka.
    Obieramy je, kroimy na ćwiartki, ćwiartki na plasterki (niezbyt cienkie), zasypujemy cukrem, odstawiamy na 20 - 30 minut, powstały sok zlewamy.

    Podpieczony spód zasypujemy bułką tartą, układamy jabłka.

  2. Teraz zabieramy się za budyń.
    800 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
    W pozostałych 200 ml rozrabiamy proszek budyniowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, możemy pomóc sobie mikserem by mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.

    Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń.


    Gorący budyń przekładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, pod koniec pieczenia budyń z wierzchu może zacząć się rumienić, możemy go przykryć folią aluminiową uważając by się nie przykleiła do budyniu).


    5 minut przed upływem wyżej wymienionego czasu białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (około 2 minut).
    Następnie wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką.

  3. Otwieramy piekarnik, wysuwamy ciasto, rozprowadzamy z wierzchu bezę, wyrównujemy powierzchnię.


    Ciasto zapiekamy jeszcze przez około 15 minut dopóki beza się nie zezłoci.

    Szarlotkę po wyłączeniu piekarnika od razu wyjmujemy na blat i studzimy.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 grudnia 2016 Ewunia,znów wodzisz na pokuszenie!Ciasto jak marzenie:)))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagas58 27 listopada 2016 ciasto jest super ale z jednym zastrzeżeniem;na budyń od razu wykładam bezę bo inaczej to by się zrobiła niesmaczna skóra na budyniu i dopiero potem przykrycie jej bezą to juz nic nie da Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń