Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita

Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita

Autor: Suroweczka

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 54

Dodano: 23.11.2017

Odsłon: 2657

Ta szarlotka jest prawdopodobnie najłatwiejszą do wykonania a jednocześnie jedną z najpyszniejszych jakie jadłam. Jabłka wystarczy obrać i pokroić w ćwiartki, a przygotowanie ciasta też nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, a zapewniam, że zagości w waszych domach na stałe :)

Składniki

  • 6 jabłek
  • 2,5 szklanki mąki (mieszana zwykła z razową)
  • 200 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 gram serka waniliowego typu Danio
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • dżem wiśniowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Mąkę, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, masło, serek i śmietanę zagniatamy na ciasto. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy pierwszą i wykładamy do blaszki na papier.

  2. Na ciasto wykładamy po łyżeczce dżemu w równych odstępach ( w tym przypadku 12), a dżem otulamy ćwiartkami jabłek jak na zdjęciu poniżej. Posypujemy cukrem wymieszanym z przyprawą piernikową i przykrywamy drugą połówką rozwałkowanego ciasta.

  3. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada Fajne ciacho i praktycznie samo się robi, bo te "parę" minut na przygotowanie nie ma co liczyć :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń